Het straatje

Het ruikt nog naar zweet in het 'straatje'

In de vroegere koestal bevindt zich nu een prachtig 'straatje' met een aantal werkplaatsen waar vroeger nog met 'elleboogstoom' werd gewerkt. In de smederij maakte men hekken en gereedschappen, voor de deur besloeg de smid de paarden. In de schilderswinkel mengde men zelf olieverf.
Houten voorwerpen werden schitterend 'gemarmerd'. Goedkoop hout werd 'gehout': dan zag het er als echt eikenhout uit. De schoenmaker maakte uit wel 17 stukjes leer een schoen, die een heel leven mee ging.

Ietsjes meer?

Het weerklinkt nog in onze drie heerlijke winkeltjes van weleer: 'Mag het ietsje meer zijn?' Een drogist die veel meer verkocht dan drop, de bakker die alleen op hoogtijdagen taartjes had en de kruidenierswinkel waar men nog op de pof kon kopen. Maar u kunt in de winkeltjes veel meer proeven dan de sfeer: er waren wel vijftig soorten snoep te koop!


 

De boenhoek

Vroeger had de boer geen koelkast; er was zelfs geen melkfabriek! Daarom moest hij de melk zelf elke dag op de boerderij verwerken. Hij roomde de melk af, en in de karn maakte hij of de boerin boter van de room. Die werd dan in vaatjes met paard en wagen van Vlaardingen naar de Botermarkt in Delft gebracht. De overgebleven melk verwerkte hij tot kaas. De boenhoek is felbaluw: om de vliegen te verjagen.


Smederij, ca. 1900

Smederij, nagebouwd naar een tekening door Jaap de Raat van de smederij Schellekens te Kethel (Schiedam). De smederij is na de 2e Wereldoorlog afgebrand. Het materiaal is afkomstig uit smederij Bergeman aan de Kethelweg te Vlaardingen. Met o.a. vuurplaat, blaasbalg, aambeelden en slijpsteen welke buiten stond.


 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Openingstijden

De eerstvolgende opening van het museum is zaterdag 5 oktober 2024.
Het museum is dan geopend van 14:00-16:00..

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis.

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens »