Hartstocht en passie

De gedrevenheid waarmee Jan Anderson de afgelopen 35 jaar het museum heeft gerund is fenomenaal. Evenals zijn liefde voor de geschiedenis van Nederland en in het bijzonder die van Vlaardingen. In zijn eeuwigdurende jacht naar prenten, boeken en voorwerpen verzamelde hij waarschijnlijk de breedste collectie ooit door een particulier bijeen gebracht.

Inmiddels omvat de collectie van het Streekmusum Jan Anderson ruim 35.000 voorwerpen, 22.000 boeken, 26.000 prenten en andere paperassen en 16.000 foto's en ansichtkaarten verdeeld over zo'n 150 collecties. Sinds 1976 zijn hieruit 120 exposities samengesteld over de meest uiteenlopende onderwerpen.

"Het knippen van silhouetten was het tijdverdrijf voor dames. Op de kermis kon je ook goedkoop je silhouet laten knippen.

Het makkelijkst ging dat als je voor een wit laken ging staan met een lichtje: dan kon je het er zo afknippen.

In het museum hebben we behalve silhouetten nog meer prachtig negentiende eeuws knipwerk."

Uit: Hartstocht en Passie, Een greep uit de verzamelingen van Jan Anderson

Honderdvijftig collecties!

Uit de vele collecties die het Streekmuseum Jan Anderson rijk is worden - op de zolder van de koestal, boven het 'straatje' met oude ambachten - jaarlijks minstens vier wisseltentoonstellingen samengesteld.
Rembrandt en Vlaardingen, het bijgeloof op vissersschepen, de muziek uit de bezettingstijd, Nederland en de Eerste Wereldoorlog, het boerenbedrijf in Delfland, de schilders, de bakkers en smeden uit Vlaardingen, de kwaliteit van blikverpakking en de eerste verzetsgroepen van Nederland, de Geuzen, het zijn maar enkele voorbeelden.

Maar dat is nog niet alles. Collegamusea maken graag gebruik van de voorwerpen, boeken en prenten uit de collecties om hun eigen tentoonstellingen compleet te maken. Van het Joods Historisch Museum tot Boijmans van Beuningen, allemaal weten ze de weg naar Vlaardingen te vinden.

Tenslotte worden ook regelmatig publicaties uitgegeven. Het boek "Jan Anderson, 65 jaar in beweging" schetst een beeld van het bewogen leven van deze aartsverzamelaar. In "Hartstocht & passie" brengt hij een greep uit zijn verzamelingen samen met over dat onderwerp verschenen literatuur. Verder verschenen nog o.a. "Binnen deeser Stede Vlaerdinghe", "Verzamelen gaat vanzelf", "De Kunst der Dingen" en "Het Prentenboek van het Vlaardings Streekmuseum" met 500 afbeeldingen van onze schilderijen collectie. De uitgave is verkrijgbaar in het winkeltje van het museum.

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Openingstijden

´╗┐De eerstvolgende opening van het museum is zaterdag 22 juni 2024.
Het museum is dan geopend van 14:00-16:00..

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis.

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens »