Actueel

facebook

TOEKOMST / VOORTBESTAAN STREEKMUSEUM JAN ANDERSON.
Nieuwsbericht | zondag 27 februari 2022
image

TOEKOMST / VOORTBESTAAN STREEKMUSEUM JAN ANDERSON.

HET MUSEUM WORDT NIET GESLOTEN!

GEGARANDEERD VOOR DE TOEKOMST!

Het Streekmuseum zijn gesprekken aangegaan met het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Het EGH Z-H ondersteund erfgoedinstellingen, gemeenten, vrijwilligers, scholen en burgers die zich inzetten voor het behoud, benutten en beleven van erfgoed.

Het EGH Z-H ziet het belang van de bij elkaar gespaarde collectie van Jan Anderson als een zeer waardevol geheel. Uniek in Nederland! En moet bewaard blijven voor ons nageslacht.

Het EGH Z-H heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ingeschakeld. Onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Na enkele gesprekken en bezoeken is ook deze instelling tot de conclusie gekomen dat de verzameling van Jan Anderson uniek is en er geen andere verzamelaar, instelling of museum zo’n waardevolle collectie in het bezit heeft.

Tevens is Gerard Rooijakkers aangetrokken, oud-hoogleraar Nederlandse Etnologie aan de UvA (Universiteit van Amsterdam). Hij studeerde geschiedenis in Nijmegen en volkskunde in Münster. Rooijakkers promoveerde in 1994 op een studie naar de Brabantse historische volkscultuur.

En zeer geselecteerd gezelschap dat zich inzet voor het behoud van het Streekmuseum i.s.m. met ons bestuur. Besloten is dat er alles aan gedaan gaat worden om het Streekmuseum (de verzameling van Jan Anderson) voor altijd te bewaren.

Gewerkt wordt om voor de komende 25-jaar de gehele verzameling te bewaren en digitaal vast te leggen. Studenten van Reinwardt Academie, Hogeschool voor de Kunsten volgen opdrachten uit, en gaan lessen volgen in het Streekmuseum. Tevens zijn wij begonnen met het opnemen van gesprekken waarin Jan Anderson verteld over zijn persoonlijke verzamelingen. Zeer gedetailleerde gesprekken zodat voor het nageslacht zijn kennis nooit verloren zal gaan.

Al met al een belangrijke stap voor de toekomst van het Streekmuseum Jan Anderson te Vlaardingen. Dat op deze wijze zeker voor de komende 25 jaar zal blijven voortbestaan, en daarna! Het Streekmuseum Jan Anderson blijft geopend!

Foto’s: Boenhoek, exterieur, huiskamer en kruidenierswinkel.

‘Foto's Hans Bakker’.

Fotoclub 'Hof in Zuid' uit Schiedam op bezoek in het museum.
Nieuwsbericht | zaterdag 19 februari 2022

Leden van fotoclub 'Hof in Zuid' uit Schiedam konden afgelopen zaterdag 19 februari vrij fotograferen in het Streekmuseum.

Foto's Hans Bakker.

Opening Tentoonstelling ‘Joden in Vlaardingen’ en overhandiging lesprogramma 'Stolpersteine'
Nieuwsbericht | zaterdag 29 januari 2022
image

Ter gelegenheid van het feit dat de 'Stolpersteine – Struikelstenen' binnenkort worden geplaatst in de trottoirs voor de huizen van de vermoorde Joden in Vlaardingen. Een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die op verzoek van enkele Vlaardingse organisaties deze stenen met messing bovenzijde heeft gemaakt. Dit project is gefinancierd door de ‘Stichting Jan Anderson en Rita Boon’, ‘Fonds Schiedam Vlaardingen’ en de ‘Stichting Nationale Gedenkdagen’ met vooral de inzet van de voorzitter Bram Keizerswaard.

Op een bescheiden expositie toont het Streekmuseum de geschiedenis van de Joden die in Vlaardingen woonden, die zich gemeld hebben bij het stadhuis op de Markt te Vlaardingen, in totaal 58 personen. Plus de tien niet Vlaardingse Joden die hier in Vlaardingen op verschillende adressen zich hebben schuil gehouden tot 5 mei 1945.

Vlaardingen mag trots zijn met het feit dat ruim 50 niet inwoners van de stad ondergedoken hebben gezeten en allen het einde van de oorlog hebben overleefd. Zeven personen hebben jaren in het huisje van de familie Ruijgrok, Holyweg gebivakkeerd. Zestien Joden hebben ondergedoken gezeten op het Narcisplein Vlaardingen-Ambacht op twee zolders bij de familie Jansen. Al deze onderduikers moesten worden voorzien van voedsel in samenwerking met andere Vlaardingers.

Een wonder dat deze personen nooit zijn ontdekt, want de Vlaardingse Commissaris van Politie woonde op hetzelfde Narcisplein.

Bram Keizerwaard overhandigde het lesprogramma ‘Stolpersteine’ aan de wethouder van Vlaardingen, Jacky Silos.

Er worden in de loop van dit jaar in Vlaardingen op 9 verschillende adressen 15 Stolpersteine geplaats. De stenen zijn te zien in het Streekmuseum.

RTV Rijnmond
Nieuwsbericht | donderdag 13 januari 2022
image

Donderdag 13 januari heeft RTV Rijnmond opnamen gemaakt, zowel voor de TV als voor de radio. Jan Anderson werd geïnterviewd over onze nieuwe aanwinst 'De Plak'. Ronald van Oudheusden besprak deze ‘plak’ met Jan.

De ‘Plak’ welke in de 18e en 19e eeuw gebruikt werd om ondeugende kinderen in de klas te straffen. De leraar gooit een stoffen vogel naar de leerling die de straf moet ondergaan: de 'Pechvogel'. Dit is een linnen duif, gevuld met paardenhaar. Het kind moet de pechvogel terugbrengen naar de leraar en krijgt daarna een paar flinke tikken op de vlakke hand met de ‘Plak’. De leraar staat overigens niet van zijn lessenaar op als hij de ‘plak’ gebruikt. Vandaar 'onder de plak zitten'.

Van deze koperen ‘Plak’ zijn er maar twee van bekend. Dus is deze zeer bijzonder! Alle nog bestaande plakken zijn van hout.

Vijftien ‘Stolpersteine’ in het Streekmuseum
Nieuwsbericht | zondag 12 december 2021
image

Een stolperstein (struikelsteen) is een betonnen steen van 10 x 10 cm. met aan de bovenzijde een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en plaats van overlijden van de betrokkene is gestanst.

Het betreft personen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord door de nazi’s vanwege afkomst, geloof, politieke voorkeur of seksuele geaardheid.

De steentjes worden, te herinnering, geplaatst in stoepen voor de huizen in Vlaardingen waar deze mensen woonden en weggevoerd werden om te worden vermoord. Het idee van de Stolpersteine is afkomstig van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig uit Berlijn.

Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.

De bedoeling was om de stenen 21 november jl. te plaatsen in aanwezigheid van de kunstenaar zelf. Door corona is dit uitgesteld.

De Stolpersteine zijn te bewonderen in het Streekmuseum Jan Anderson.

Namens de werkgroep Project Stolpersteine Vlaardingen overhandigde Bram Keizerswaard de stenen aan Jan Anderson.

Het gehele project is mogelijk gemaakt door o.a. Stichting Jan Anderson en Rita Boon.

Foto’s Hans Bakker.

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Openingstijden

De eerstvolgende opening van het museum is zaterdag 27 april 2024.
Het museum is dan geopend van 14:00-16:00..

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis.

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens »