Actueel

facebook

Tentoonstelling "Koning Willem Alexander en zijn voorgangers", in ons depot
Nieuwsbericht | Zaterdag 16 maart t/m zaterdag 4 mei 2013

Vorig jaar hielden wij een expositie in de Willem Beukelszoonstraat van het materiaal uitgeleend aan het Rijksmuseum Het Loo te Apeldoorn. Een groot deel hiervan wordt nu ingezet voor de tentoonstelling over de geschiedenis van het Huis van Oranje, met het accent op de 20e eeuw. Het blijkt dat bij ieder jubileum, troonwisseling, huwelijk en geboorte de Oranjekoorts stijgt in de industrie en de uitgeverijen een stroom van oranje materiaal op de markt brengen. Vooral in de vooroorlogse jaren wordt er veel werk gemaakt van de kwaliteit ervan en betrekken de grote fabrieken zoals Regout en de Glasfabriek Leerdam grote ontwerpers erbij. Deze voor-werpen zijn een lust voor het oog. Na de 2e wereldoorlog worden ook veel gewone producten uit de supermarkt zoals koffie en vla in feestverpakking op de markt gebracht. Ervoor waren beschuitblikken en de Ruijter muisjes voorbeelden van Oranje marketing. Daarom is in de tentoonstelling de verlaging van de kwaliteit te zien omdat vroeger de realia een lange gebruikswaarde hadden, terwijl ze tegenwoordig, direct na de viering in de vuilnisbak verdwijnen. Dit zie je ook bij de versieringen bij de WK voetbalwedstrijden. Aan het begin van de 20e eeuw was het nog toegestaan afbeeldingen van Koningin Wilhelmina en later prinses Juliana te gebruiken als reclame verpakking. Wij tonen in de vitrines munten, penningen, prenten, borden, kommen, lampions, vlaggen, sjerpen, sigarenkokers, opgegraven aardewerk uit de 17/18e eeuw. Kortom bijna alles is in de loop der tijd gebruikt om de aanhankelijkheid voor het Oranjehuis te tonen. De tentoonstelling is maar een korte tijd te zien en wel van zaterdag 16 maart tot en met zaterdag 4 mei 2013 en is zowel zaterdagmiddag als woensdagmiddag te zien van 14.00 tot 16.00 uur in ons Rijksmonument Willem Beukelszoonstraat 2.

Tentoonstelling over de watersnoodramp van 1953 door Vlaardingse ogen gezien
Nieuwsbericht | 2 februari tot 5 mei 2013

De invloed van deze, op één na grootste ramp van de eeuw, is voor Vlaardingen groter dan men denkt. De Benelux tunnel kon alleen maar worden gebouwd, toen deze aansloot op de dam-men en dijken van het Deltaplan, de hoge dijk bij de Galgkade, die ons tegenwoordig het zicht op de Maas ontneemt is hiervoor aangelegd. Het hebben van een 2e huisje in Zeeland van vele Vlaardingers en het afbreken van de katholieke kerk op de Hoogstraat door verla-ging van het waterpeil zijn alleen ont-staan door de ramp die ons in februari 1953 trof. Daarnaast de bijna 2000 doden, 100.000 evacués , miljarden guldens schade en een andere infrastructuur. Er waren geen traumateams om de mensen te helpen. Het was de generatie van stroop je mouwen op, geen ge-o.h. en weer aan het werk. Dit alles 7 jaar na de 2e wereldoorlog. De tentoonstelling loopt vanaf 2 februari 2013. Het museum is geopend ieder zaterdag van 14.00 uur tot 16.00 uur en op de eerste zondag van de maand op dezelfde tijd. De toegang is gratis.

Website ter nagedachtenis van Geus Jan van Wijk
Nieuwsbericht | 2012 / 2013

Jan van Wijk (Vlaardingen, 19 juli 1923 - 26 september 1996) was een Nederlands verzetsman en lid van de verzetsgroep de Geuzen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn verhaal vind u op een zeer interessante website: www.janvanwijkvlaardingen.nl.

In het weekend van 4 en 5 augustus toont het Streekmuseum 'Olympia 1936'
Nieuwsbericht | Het weekend van 4 en 5 augustus

Op deze voor de filmgeschiedenis bijzondere film kreeg de cineaste Lenie Riefenstahl in 1935 ruim 1,5 miljoen mark van de Naziregering ter beschikking. Meer dan 30 van de beste Duitse cameralieden hebben de sporters in beeld gebracht. Daarnaast werden voor het eerst close-ups van de start gemaakt en werd dagelijks een ballon met een camera opgelaten. Uiteindelijk werd 400 km film gemaakt van 136 verschillende sporten. Vooral de muziek bij de beelden geeft een fascinerende kijk op deze nieuwe manier om sport in beeld te brengen. Toen de film na twee jaar monteren voor de bioscoop gereed was wilde Hitler hem niet zien. De spelen waren hem tegengevallen: teveel zwarte atleten hadden naar zijn zin de prijzen gewonnen. Een artistiek hoogtepunt in sport- en filmgeschiedenis, in twee uur in beeld gebracht. Zaterdag en zondag van 14:00 tot 16:00 uur.

Expositie 'De School van Toen'
Nieuwsbericht | woensdag 25 juli 2012
image

Schoolplaten, leesplankjes, leien en griffels uit het Streekmuseum Jan Anderson.

Onder deze titel exposeert het Streekmuseum vanaf 25 juli 2012 zes weken lang een tentoonstelling in de Brasserie van het Zonnehuis aan de Dillenburgsingel.

Hieronder een sfeerimpressie van de opening en een blik op de tentoonstelling.

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Openingstijden

De eerstvolgende opening van het museum is zaterdag 25 mei 2024.
Het museum is dan geopend van 14:00-16:00..

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis.

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens »